RECURSOS PER A DESCÀRREGA

MANUALITATS I ALTRES IDEES

La cèl·lula, unitat bàsica de la Vida. Imatge on es troben representats els 3 tipus cel·lulars bàsics: procariota i eucariota (animal i vegetal). També es detallen alguns orgànuls.
Quí som? Il·lustració on es representen els 6 regnes de la Vida, així com una breu descripció identificativa de cadascun. Inclou siluetes dels organismes més representatius o coneguts de cada regne, Així podeu identificar els trets en alguna mostra "real".

Els regnes de la Vida.  Fes clic a la imatge i descarrega't unes làmines amb els aspectes identificatius i els grans grups que componen cadascun dels 6 regnes de la Vida.

La història de la Vida. Taula resum de la història de la Vida sobre la Terra, originada fa uns 3500 milions d'anys, amb menció a episodis significatius.

Sobre la troballa de restes de sireni fòssil a Tona. Article de divulgació científica sobre els resultats d'una excavació paleontològica
I si voleu informació més tècnica, aquí teniu l'article científic sobre aquest sireni, on es descriu una espècie nova, Prototherium ausetanum.
UN PETIT JOC...
1. Clica la imatge del costat, per a fer-la gran.
2. Busca on estariem classificats els humans.
3. Quins grups animals tenim més a prop en l'Evolució?
4. Quins creieu que es troben més allunyats?
L'ARBRE DE LA VIDA
Simplificació del diagrama publicat a Tree of Life appendix in Life: The Science of Biology, 9th ed., by D.Sadava, D.M.Hillis, H.C.Heller, and M.Berenbaum (Sinauer Associates and W. H. Freeman, 2011). Imatge obtinguda de http://www.zo.utexas.edu/faculty/antisense/downloadfilestol.html

FES EL TEU INSECTE!

Un taller amb materials de rebuig per explicar les parts bàsiques d'un insecte: cos dividit en 3 parts (cap, tòrax i abdomen); 6 potes articulades (que surten del tòrax) i presència d'ales (2 o 4) o bé pèrdua d'aquestes en algunes fases del desenvolupament (a la foto, una formiga comuna, en que les ales només són presents en els mascles reproductors però no en obreres).

I EL TEU ARBRE!

Dirigit als més petits. En un full de paper, dibuixa la silueta, molt general, d'un arbre. Amb ceres, l'infant pot calcar l'escorça de l'arbre en el tronc de la imatge (posant el full a sobre). I després, busca algunes fulles i enganxa-les al dibuix. Busca el nom de l'arbre i ja està, l'infant començarà a tenir un herbari!

UN AQUARI PORTA-FOTOS
1. Busca un petit pot de vidre i una bona foto de l'escull o el fons marí per forrar-ne les parets (si pots fer-ho per la cara interna, millor).

2. Reomple l'interior del pot amb escuma de la que es fa servir en floristeries i decorar la part de dalt amb pedres, petxines...

3. Suport per a una foto (fes-ne els que vulguis). Busca filferro de colors i trena dos fragments amb l'ajut d'unes tenalles. Després retalla un tros de cartró i introdueix l'extrem dels filferros per la vora, amb una mica de cola. Per una banda del cartró, enganxa una foto d'un animal o el que vulguis, forma part de l'aquari. L'altra cara del cartró deixa-la lliure per posar la foto de la persona estimada. Si vols, pots decorar una mica aquesta banda (a la imatge, amb purpurina vermella).

4. Finalment, clava els diferents suports a l'escuma deixant les fotos a diferents alçades.